Heb jij een woning met een kleine keuken? Met de juiste aanpassingen lijkt jouw keuken een stuk groter! We geven je graag vijf tips om jouw kleine keuken een meer ruimtelijke uitstraling te geven.

Lichte tinten

Lichte kleuren zorgen voor een optisch ruimtelijker effect. Kies in jouw kleine keuken dus zo veel mogelijk voor lichte kleuren. Je kunt kiezen voor wit, maar ook voor (bijvoorbeeld) lichtgrijs, beige of zachtroze. Wil je niet alles te licht hebben? Kies dan voor een paar kleuraccenten. Een vrolijk gekleurde kookwekker, messenblok of deurgrepen bijvoorbeeld, ‘breken’ de lichte tinten zonder dat ze het optisch ruimere effect teniet doen.

Naadloos

Naden zijn drukker voor het oog. Een naadloze vloer en strakke wandbekleding lossen dat op. Daarbij kun je denken aan een gietvloer, en het schilderen van de muren.

Toch liever tegels aan de wand of op de vloer? Kies dan voor tegels met een groot formaat die je kunt leggen zonder dikke voegen. Dat is ook nog eens makkelijker in het schoonhouden van de keuken.

Licht

Laat licht naar binnen! Heb je maar een klein raampje in de (langwerpige) keuken en zit deze ook nog eens aan het einde van de ruimte? Laat een lichtkoepel inbouwen! Om te voorkomen dat het licht op bepaalde momenten van de dag hinderlijk op je werkblad of aanrecht schijnt kies je voor lichtkoepel zonwering. Bovendien houdt dit op warme dagen de hitte buiten en op koude dagen de warmte binnen.

Rust

Creëer rust in je kleine keuken. Met naadloze vloeren en muren en door de keuken netjes te houden. Niet te veel op het aanrecht laten staan, geen planken vol kriskras door elkaar staande potjes, maar alles netjes opgeruimd en achter deurtjes.

Benut de ruimte

In een kleine keuken heb je niet veel ruimte voor (sta) kasten. Zet je alles vol dan bestaat de kans dat je steeds tegen dingen aanstoot door de weinige bewegingsruimte die je hebt. Ga dus de lucht in! Door hangkastjes te installeren bijvoorbeeld, of planken aan de muur te bevestigen. Zorg er wel voor dat je de planken niet helemaal vol zet, om een rustige sfeer in de keuken te houden.