Ben je toe aan nieuwe tuinstoelen én ben je hier op dit artikel beland? Dan is de kans groot dat je moeite hebt met het kiezen tussen de verschillende soorten tuinstoelen die verkrijgbaar zijn. Je hebt tuinstoelen in alle denkbare materialen, van plastic en wicker tot hout en staal. In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van kunststof vs. houten objecten, zoals bijvoorbeeld de door ons zo geliefde Houten tuinstoelen bij Van der Garde tuinmeubelen. Hout en kunststof zijn waarschijnlijk de twee meest populaire materialen op gebied van tuinmeubelen, maar het antwoord op de vraag ‘welke is beter’ is niet zo eenvoudig als je zou denken, maar we gaan er in dit artikel toch wat dieper op in!

Het belang van goede kwaliteit tuinmeubelen

De tuinstoelen en tuinsets die je kiest zijn van groot belang voor de algemene uitstraling van je tuin. Je buitenmeubels zijn vaak het middelpunt van je buitenleven en de plek waar jij en je bezoekers zich thuis moeten voelen tijdens gezellige barbecues, borrels en etentjes. Blootstelling aan de elementen, waaronder regenbuien, hoge luchtvochtigheid, sterke zonneschijn en sneeuw kunnen echter allemaal hun tol eisen. Daarom moet je bij de keuze voor nieuwe tuinmeubels zoals Van der Garde kunststof tuinstoelen goed rekening houden met verschillende factoren: in dit geval vooral het gebruikte materiaal.

Houten en kunststof tuinstoelen bij vocht en regen

Onder druk behandelde houten meubelen en kunststof meubelen zijn bestand tegen rot, schimmel en meeldauw, die allemaal gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Toch is dit niet het geval voor alle soorten meubelen. Omdat houten tuinstoelen namelijk niet altijd behandeld zijn en deze vaak na bepaalde perioden opnieuw moeten worden behandeld, kiezen veel mensen voor kunststof tuinstoelen zoals wicker – vooral wanneer ze veel in de regen komen te staan. Maar hoe belangrijk is vocht bij houten meubels?

Zoals hierboven vermeld zijn houten meubels in sommige gevallen niet behandeld tegen regen, wat betekent dat ze na verloop van tijd kunnen gaan rotten als ze aan vocht worden blootgesteld. Houten tuinstoelen worden meestal niet behandeld omdat ze op die manier goedkoper te produceren zijn. Onder druk behandelde houten meubelen gaan beduidend langer mee als ze in contact komen met water, maar het proces van onder druk behandelen is duur en moeilijk. Kunststof meubels zijn in verhouding vaak minder duur, en kunnen voor sommigen aantrekkelijker zijn omdat ze in allerlei kleuren en stijlen verkrijgbaar zijn. Ga je voor bijvoorbeeld rieten stoelen, dan moeten deze in sommige gevallen om de paar jaar behandeld worden omdat het materiaal gevoelig is voor schimmel.

Blootstelling aan de zon

Maar terwijl vocht weinig problemen biedt bij plastic of kunststof tuinstoelen, kan UV-straling wel degelijk zorgen voor verminderde kwaliteit. UV-stralen kunnen ervoor zorgen dat sommige kunststoffen vervagen of barsten, waardoor ze kleur en levendigheid verliezen. Dit in tegenstelling tot hout: een materiaal die zelfs bij fel zonlicht zijn look blijft behouden. Dit maakt hout de overduidelijke keuze als de meubels zich voornamelijk in fel zonlicht bevinden – bijvoorbeeld wanneer je je meubels enkel in de zomer buiten hebt staan.

Heb je een vaste terrasoverkapping in je tuin? Dan wordt de keuze voor het type tuinmeubel al gelijk een stuk makkelijker: je kunt in dat geval sneller puur gaan voor het type meubel dat je mooi en sfeervol vindt, in plaats van veel rekening te hoeven houden met eventuele zon- of waterschade.

Houten tuinstoelen: warm en sfeervol

Ben je op zoek naar houten tuinstoelen? Dan zijn de mogelijkheden vandaag de dag eindeloos. Houten tuinstoelen zijn er namelijk in alle soorten en maten: of je nu kiest voor complete houten stoelen of juist stoelen met gemengde materialen. Houten tuinstoelen geven je tuin een ongeevenaarde sfeer en mate van warmte. Daarnaast zijn ze ontzettend stevig. Houdt er wel rekening mee dat houten tuinstoelen in goede staat gehouden moeten worden om de levensduur ervan te verlengen.

Kunststof tuinstoelen

Net als houten tuinstoelen zijn ook kunststof tuinstoelen er in alle denkbare soorten en vormen. Kunststof is momenteel een van de populairste vormen van tuinmeubilair, voornamelijk omdat kunststof tegenwoordig zelfs de ruwe look van hout kan nabootsen. Daarnaast zijn kunststof tuinstoelen ontzettend onderhoudsvriendelijk: ze zijn gemakkelijk schoon te maken en gaan vele jaren mee. Daarnaast zijn ze vaak goedkoper dan houten tuinstoelen. Neem snel een kijkje bij Van der Garde om te zien of dit type stoel ook bij jou in je tuin past!