Je associeert je slaapkamer met slaap. En met Netflix. En je TV. En je smartphone… De meeste tijd die je doorbrengt in je slaapkamer zou gefocust moeten zijn op slapen, maar de kans is best aanwezig dat hij helemaal niet voor dat doel is ingericht. Er zijn bepaalde factoren die van belang zijn bij een een slaapgecentreerde slaapkamer, en LuxeWonen is er om ervoor te zorgen dat je ze allemaal kent!
Staat je bed wel goed?
Waar je bed staat klinkt misschien niet zo belangrijk, maar dat is het soms wel. Zelfs kleine aanpassingen kunnen het effect dat omgevingsfactoren op je hebben veranderen. Op sommige plekken in je kamer bereikt zonlicht je gezicht bijvoorbeeld minder snel, waardoor je langer kunt rusten. Sommige muren kunnen ook minder geluid doorlaten, of de afstand naar de deur die open-en-dicht gaat kan ook nog een rol spelen. Een bed dat verder weg staat van deuren en ramen zal over het algemeen een consistentere en diepere slaap mogelijk maken.
Heb je echt een tv nodig?
We weten het, Netflix is het helemaal en het binge-watchen van je favoriete serie kan écht niet wachten. Veel mensen hebben dan ook een tv in hun kamer, volledig geïnstalleerd met de verwachting dat de tijd tussen het uitzetten ervan en in slaap vallen slechts een kwestie van minuten is. Natuurlijk werkt het niet zo – je hersenen zijn nog steeds actief.
Zet je tv dus gewoon lekker in je woonkamer, en zorg ervoor dat die ruimte wordt gebruikt om je series en tv te kijken. Beschouw je slaapkamer ook echt als een plek om te slapen en je lichaam zal zich ook zo gaan gedragen. Hetzelfde geldt voor je telefoon: heb je die echt ‘s nachts nodig? Een goede keuze is misschien zelfs om hem in een andere kamer te laten liggen.
Kies je matras verstandig
Je matras kan een goede nachtrust maken of breken. Alle matrassen hebben verschillende effecten op verschillende mensen, dus er is ook niet één type matras die perfect voor iedereen werkt. Weinig mensen realiseren zich dat hun matras geacht wordt te passen bij hun slaapvoorkeuren. Een binnenveringmatras is een van de meest populaire en duurzame opties, maar nieuwe technologie, zoals traagschuimmatrassen, biedt weer een beter aanpassingsvermogen aan je slaaphouding. En gelmatrassen zijn weer ontwikkeld om je lichaamswarmte te reguleren. Welk matras het beste bij jou past, daar zal je dus zelf achter moeten komen. Maar heb je eenmaal een geschikt exemplaar gevonden, dan zal je lekkerder slapen als nooit tevoren.
Kies voor zacht licht
De lampen in ons huis zijn vaak extreem fel en als er weinig aandacht wordt besteed aan het type lamp die we installeren, dan kunnen onze lichamen moeite hebben om zich ontspannen te voelen. Het menselijk oog is gevoelig en heeft tijd nodig om zich aan te passen. Zodra je het licht aanzet, zal je lichaam zich eraan aanpassen, wat betekent dat een helderdere lamp je alerter maakt.
Lampen met meerdere helderheidsopties en dimmers zijn om deze reden enorm populair geworden in slaapkamers. Ze zijn ook zeer eenvoudig te installeren. Een goed voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld de dimbare Philips Hue lampen, die je zelfs als wekker kunt gebruiken.
Denk aan de temperatuur
Temperatuur is een andere factor om te overwegen; Je wilt het immers niet te warm hebben – de kerntemperatuur van je lichaam kan stijgen, wat resulteert in onaangenaam nachtelijk zweten. Als je het te koud hebt, kun je moeite hebben om in slaap te vallen omdat je lichaam rilt om te proberen zichzelf op te warmen. Over het algemeen wordt een temperatuur van ongeveer 19 graden gezien als de beste temperatuur om in te slapen.
Ook een goede investering: een plafondventilator. Niet alleen zorgt dit voor een lekker koel briesje tijdens warme zomernachten, het geluid dat het produceert zorgt ook nog eens voor een betere slaap. Deze zou namelijk omgevingsgeluid kunnen verminderen én is het perfecte geluid om van in slaap te vallen.
Slaap-ready
Een slaapkamer moet je veilige haven zijn, een plek waar je kunt ontspannen, waar je je geen zorgen hoeft te maken over de dagelijkse stress van het leven. Dat moet weerspiegeld worden in je inrichting. Vraag jezelf dus eens af: is mijn slaapkamer écht slaap-ready?