Voor het eerst in je uppie wonen, daar komt best nog wat bij kijken. Het gebeurt niet elke dag dat je de kans krijgt om vrijelijk jezelf te zijn en dat je kunt leven zoals je het zelf wilt. Noem het het hoogtepunt van volwassenheid. Je eigen plek vinden en op jezelf wonen is een ervaring als geen ander – maar je moet het niet onderschatten. We hebben de meest cruciale aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

Regel je financiën

We gaan er nu maar even vanuit dat je al een plaats hebt gekocht of gehuurd en dat je de papieren al hebt ondertekend. Dus in plaats van je eraan te herinneren plaatsen te bezoeken die niet in strijd zijn met uw budget, zullen we het hebben over het belang van het hebben van een voorschot van je huur- of hypotheekgeld. Je hoeft niet oud en bejaard te zijn om te weten dat het leven onvoorspelbaar kan zijn. Of het nu gaat om een ​​onverwachte ziekte die ervoor zorgt dat je niet kunt werken of een noodgeval in het gezin dat een financiële bijdrage vereist, sommige omstandigheden liggen buiten onze controle.

Het is vrij duidelijk, maar we zullen het toch zeggen. Financiële stabiliteit is een elementair onderdeel wanneer je verhuist. Dus voordat je afscheid neemt van degene met wie je nu samenwoont, moet je ervoor zorgen dat je het geld hebt om alles netjes op orde te krijgen. Het is dus belangrijk om in ieder geval altijd voor één extra maand aan huurgeld opzij te hebben staan. Je weet maar nooit wanneer het van pas kan komen. Volgens financiële experts moet je zelfs 6 maanden opzij zetten, maar zóveel sparen is voor velen eigenlijk helemaal niet realistisch.

Maak een checklist

Je denkt misschien dat je alles onder controle hebt, maar vertrouw ons als we zeggen dat er áltijd wel iets gebeurt wat je niet verwacht. Naar je eigen plek verhuizen betekent je eigen persoon worden, en daarvoor zijn veel dingen nodig. Je hebt misschien al een bed, maar hoe zit het met je lakens? Natuurlijk is je appartement voorzien van een fornuis en oven, maar heb je ook pannen en bestek en borden?

Deel je checklist in per kamer om alles eenvoudiger te maken. Wat heb je nodig voor je keuken? Hoe zit het met je slaapkamer? En de badkamer? Van een nageltangetje tot gordijnen en blikopeners en nachtlampjes, je zult het uiteindelijk allemaal nodig hebben. Heb je alles op een rijtje? Dan zal dit je uiteindelijk veel stress en onnodige paniek besparen.

Weet waar je je meubels moet kopen

In sommige gevallen brengen mensen alleen hun kleding en een paar waardevolle spullen mee wanneer ze naar een appartement verhuizen, maar dat werkt alleen als je een bemeubeld huis of appartement huurt. In de meeste gevallen zul je dus echt alles moeten kopen. Bedenk ruim van tevoren de items die je nodig hebt en leuk vindt.

Dit helpt je ook beter een budget te bepalen en inzicht te krijgen in hoeveel je uiteindelijk uit zal moeten geven aan je inboedel. Gelukkig leven we tegenwoordig in het internet-tijdperk en valt er ontzettend veel te vinden – maar lees wel wat reviews voor je een peperdure bank bestelt.

Leer je buurt kennen

Misschien ziet je nieuwe appartement of woning wel er verbluffend uit, maar het is goed om te weten welke belangrijke winkels allemaal in de buurt zitten. Dat zal je veel tijd besparen. Ontdek waar de dichtstbijzijnde supermarkt is en kijk ook eens waar de plaatselijke ziekenhuis is. Weten waar het politiebureau is vanuit je nieuwe woning is ook altijd nuttig.

Als je verhuist vanwege een nieuwe baan, onderzoek dan vooruit waar de bus stopt als je van plan bent om met het openbaar vervoer naar je werk te reizen. Wat zijn je reisalternatieven? Ben je van plan om zelf te rijden? Of neem de trein? Kun je naar je nieuwe kantoor fietsen? Als je bekend bent met de omgeving van je woning, dan heb je altijd een streepje voor (en word je ook niet belazerd met de taxi). Het doet ook geen pijn om te weten waar de dichtstbijzijnde restaurants zijn. Hoe meer kennis je hebt over de plekken in je omgeving, hoe beter.

Al met al is verhuizen naar je eigen plekje een opwindende onderneming, maar het kan ook stressvol zijn als je niet goed genoeg voorbereid bent. Dus wees creatief en vergeet die checklist niet!