Een nieuwe lamp kopen. Grote kans dat je dat niet echt een ‘big deal’ vindt. Waar je over de aankoop van een auto waarschijnlijk lang na zal denken, je een bankstel niet koopt voor je meerdere exemplaren gezien en getest hebt, en ook een nieuwe kast of tafel niet zomaar je huis zal betreden, denken we over de aankoop van een lamp vaak veel gemakkelijker. Het is maar een lamp, toch? Hij moet zijn werk doen, de boel verlichten, en dan zit het wel goed. Toch is dat net wat makkelijk gedacht. Een lamp kan namelijk een behoorlijk grote impact hebben op je interieur, en is daardoor een veel grotere, en belangrijkere aankoop dan je misschien zou denken.

Verlichting kan een ruimte veranderen

Wist je dat verlichting een heel grote invloed heeft op een ruimte? Bedenk je maar eens dat een ruimte, welke dan ook, met heldere lampen heel veilig en fijn kan lijken, maar met nauwelijks licht opeens heel spooky voor de dag kan komen. Ook is het altijd weer even schrikken als een restaurant of café als het tijd is om te sluiten opeens het ‘normale’ licht aanzet: weg is de sfeer die er eerder hing, opeens sta je in een behoorlijk klinische ruimte.

Als je weet dat lampen een groot verschil kunnen maken, is het logisch dat je deze met veel zorg uit gaat zoeken, ook voor in je eigen huis. Kies je voor een nieuwe lamp die erg lijkt op de lamp die je al had, qua type licht en ook qua model, dan kun je wat makkelijker te werk gaan; de verandering is dan niet al te groot. Kies je er echter voor om een hanglamp aan te schaffen, als vervanging voor een staande lamp, of voor een meer heldere soort lamp te gaan dan je nu gewend bent, dan wordt het oppassen. Hierdoor gaat de sfeer in je kamer sowieso veranderen. Dat kan op een heel positieve manier zijn, maar geeft de nieuwe lamp veel meer of minder licht dan je gewend bent, of is hij wel érg helder van toon, dan kan het ook even schrikken zijn.

Bereid je voor op meer veranderingen…

Heb je een nieuwe lamp gekocht, en ben je er nog een beetje aan het wennen? Bereid je er dan maar op voor dat je binnen niet al te lange tijd nog veel meer aankopen voor je interieur gaat doen…

Zo gaat dat namelijk bij veel veranderingen die je aanbrengt, en zeker bij verlichting. Je gaat erdoor op een andere manier naar een ruimte kijken, en ziet opeens nog veel meer dingen die je eigenlijk anders zou willen. Met die nieuwe lamp ziet dat schilderij er opeens toch niet zo mooi meer uit, en bij die nieuwe, heldere kleur past eigenlijk ook een lichtere kast wat beter…